Titel
Madonna met kind, putbeeld van de Onze-Lieve-Vrouwe-oordput
Objectnummer
1866
Beschrijving
Roermonds oudste
Putbeelden vormen een typisch stukje Roermondse geschiedenis. De stad was vroeger verdeeld in buurten rond waterputten. De buurtbewoners haalden daar hun drinkwater, wisselden er nieuws uit en moesten de put samen onderhouden. Zo vormden ze een putgemeenschap, die in later tijd ook activiteiten opzette zoals uitstapjes.
Bijna elke put had een beschermheilige, van wie een beeld bij de put was neergezet. Het oudste bewaarde putbeeld is deze Madonna met kind. Het stond op de hoek van de Christoffel- en Kloosterwandstraat. Het beeld is van steen, alleen het hoofdje van het kind is van hout. Er zal een ongelukje aan vooraf zijn gegaan. Heiligen is een eeuwig leven beschoren, hun beelden niet altijd.
Voor zover bekend is dit het oudste putbeeld van Roermond. Het beeld van de Madonna met kind was tot de negentiende eeuw geplaatst bij de waterput op de hoek van de Christoffelstraat en de Kloosterwandstraat in Roermond. Die hoek werd aangeduid als Onze-Lieve-Vrouwe-oord (oord = hoek). De waterput werd gebruikt en onderhouden door de bewoners van de buurt rondom de put: de Kloosterwandstraat vanaf de manege, de Bakkerstraat, een klein gedeelte van de Schuitenberg, de St. Christoffelstraat tot aan de Pelserstraat en de halve Pelserstraat. De binnenstad van Roermond was opgedeeld in zulke putgemeenschappen (kortweg putten) en bij vrijwel elke waterput stond een beeld van zijn beschermheilige.
Linkerbeen als standbeen. Kind op linkerheup. Rechterbeen en lendendoek kloppen niet.
Objectnaam
Datering
1420
Materiaal
Techniek
Afmetingen
hoogte: 81.0 cm
breedte: 26.0 cm
diepte: 35.0 cm